Hvordan implementerer vi bæredygtighed i vores designproces

Hvordan implementerer vi bæredygtighed i vores designproces

Hvordan kan du være sikker på at det produkt du køber er bæredygtigt, når begrebet bliver brugt og misbrugt i så mange sammenhænge. Hos KOLEKTO arbejder vi med bæredygtighed i alle aspekter; fra idé til design til produktionsprocesser og det færdige produkt. Vi har som mål hele tiden at arbejde bæredygtigt, og bliver ved med at skubbe vores grænse for hvor bæredygtigt vi kan producere vores designs.
Ordet bæredygtighed er alle vegne. Men hvad ligger der egentlig bag begrebet og hvordan implementerer man helt konkret dette i en designproces, fra idé til produkt? Hvilke aspekter af bæredygtighed kan man som designer og producent påvirke for at sikre at begrebet ikke blot bliver brugt som et markedsføringsbegreb og dermed en omgang varm luft, men at der er handling bag ordene? Og hvordan kan man som forbruger være sikker på at det produkt man køber er bæredygtigt, når begrebet bliver brugt og misbrugt i så mange sammenhænge. Hos KOLEKTO arbejder vi konkret med bæredygtighed i alle de aspekter vi kan påvirke i vores design og produktionsprocesser, fra idé til det færdige produkt.


Vi ønsker at æstetik og bæredygtighed skal gå op i en højere enhed. 

De aspekter af bæredygtighed vi arbejde med er -Bæredygtigt design, Cirkulær økonomi, Lokal produktion, Social bæredygtighed, og Æstetisk bæredygtighed.


Lokal produktion :
Alle vores produkter bliver designet og produceret på vores tegnestue og værksted i København. Vi ved at de fleste danske produktionsvirksomheder får deres varer produceret i udlandet, hvilket er forståeligt da lønninger, materialer og driften i det hele taget er betydeligt lavere...men det betyder alt andet lige, at det koster mere i CO2 og det kan være svært at sikre at materialerne, arbejds- og produktionsforholdene er bæredygtige. For os er det vigtigt at holde produktionen i Danmark. Vi elsker den store vide verden, men der noget charmerende ved at varer bliver produceret lokalt og for os er det en stor værdi at være med i hele processen fra idé til det færdige produkt.
Bæredygtigt design :
Vi arbejder med bæredygtige materialer  og vi undersøger hele tiden nye muligheder for hvordan naturlige og bæredygtige materialer kan bruges i vores designs. Vi arbejder primært med træ. Alt vores Træ er FSC mærket. Vi bruger plante lak, økologisk maling, valnøddeolie eller linolie til overflade behandling.

Cirkulær økonomi :
Vi udvikler og producerer produkter med et minimum af spild og vi bestræber os på at vores produkter har en livslang levetid. Vi bruger hver en millimeter af vores træ. Hver en dråbe af vores økologiske maling eller plante lak. Vi genbruger alt vi kan og de produkter som bliver andensorteret giver vi gratis til forskellige velgørenheds formål. Intet bliver smidt væk. Istedet for emballage leveres alle produkter i en håndlavet æske, hvorpå man kan få indgraveret navn eller en personlig hilsen, dette reducerer affald, men endnu vigtigere gør det produktet mere personligt og vi tror det appelerer til at man passer mere på det og forhåbentligt bliver til et design objekt man har lyst til at tage med sig gennem livet og give videre til næste generation en dag. 
Social bæredygtighed:
Det er en naturlig del i vores firma, at skabe så stort engagement som muligt hos alle medarbejdere og samarbejdspartnere. Dette gør vi fordi det fører til det bedste design. Alle ansatte hos KOLEKTO har en mening og erfaring der kan bruges og alle vores produkter er udviklet i fællesskab. Udover vores egne medarbejdere inddrager vi vores leverandører og forretningspartnere i vores designprocesser. Virksomhederne, der leverer vores træ, maling, olie osv. er vi i tæt dialog med, da vi ønsker at få al den viden og sparring vi kan fra dem om deres produkter og vi ønsker at vores samarbejder med andre virksomheder skal være vedvarende. Derfor vælger vi vores leverandører med omhu og vi samarbejder kun med firmaer der har en bæredygtig profil.  De butikker og firmaer vi leverer produkter til, spørger vi til råds ifht. hvilke produkter der fungerer godt, hvis de har specielle ønsker til et design, bestræber vi os på at udvikle et design der passer til dem og deres profil.

Æstetisk bæredygtighed:
At æstetik og bæredygtighed skal gå op i en højere enhed er grundtanken i alle vores designs. Selvom skønhed og æstetik er subjektive størrelser,  er det alligevel et mål for os arbejde med materialer, formsprog, håndværk og detalje på en måde hvor vi gør vores ypperste for at vores produkter taler til både børn og voksnes sanser og naturlige hang til skønhed. Vi ønsker at vores designs, om det er til børn eller voksne er genstande man har lyst til at have stående fremme, som man passer på og tager med sig gennem livet. Derfor er det muligt at få indgraveret navn og en personlig hilsen på alle vores produkter, dette gør produktet mere unikt og skaber en større grad af tilknytning.

Alle vores produkter er håndlavet, de er ikke et resultat af en samlebåndsproduktion. Således vil der altid være en lille variation i alle vores produkter, som resultat af det menneskeskabte, nogle vil mene at disse menneskeskabte spor er et udtryk for fejl. Vi mener at disse spor giver et produkt mere værdi, det uperfekte gør den samlede oplevelse mere sanselig og helstøbt og som Leonard Cohen synger “ … there is a crack in everything, thats is where the light gets in” 

Tilføj en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres.

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Sikker betaling

Dine betalingsoplysninger
behandles sikkert og krypteret